Kinderopvang bij een gastouder of kinderdagverblijf kan nogal verschillen in de dagelijkse praktijk. Op welke aspecten zijn er verschillen tussen deze twee vormen van kinderopvang, en wat past het beste bij u en uw kind?

  Gastouderzoeker

  Op zoek naar kinderopvang? Vul uw gegevens in en wij informeren u over de gastouders bij u in de buurt.

  Naam*

  Postcode*

  E-mail*
  We slaan uw gegevens op conform ons privacybeleid.

  Aantal kinderen in de kinderopvang


  Bij een gastouder mogen maximaal 6 kinderen tegelijk aanwezig zijn, inclusief de eigen kinderen tot 10 jaar oud. Aanvullend zijn er nog regels over het aantal kinderen per leeftijdsgroep: Maximaal 2 kinderen tot 1 jaar oud, maximaal 4 tot 2 jaar oud en er mogen niet meer dan 5 kinderen tot 4 jaar oud bij een gastouder aanwezig zijn.
  Bij een kinderdagverblijf is de groepsgrootte veel groter: 12 tot 16 kinderen per groep, waarbij het maximum ook weer mede wordt bepaald door de leeftijd van de kinderen in de groep.
  Gemiddeld zal de verhouding 'aantal kinderen per begeleidster' ongeveer gelijk zijn tussen een gastouder en een kinderdagverblijf. Het grote verschil is dus vooral het totale aantal kinderen in de groep.

  Locatie van de kinderopvang


  Een gastouder doet de kinderopvang thuis in haar eigen woning, waarbij de ruimte geschikt gemaakt is voor kinderopvang. Er zijn gastouders die een kamer in hun woning speciaal hebben ingericht als speelkamer voor de opvangkinderen, maar bij de meeste gastouders spelen de kinderen in de woonkamer.
  Een kinderdagverblijf is vaak al gebouwd met het oog op kinderopvang, maar is sowieso met kinderopvang als enige gebruiksdoel ingericht.

  Begeleiders in de kinderopvang


  Een gastouder heeft een zorggerichte opleiding op minimaal MBO-2 niveau, een pedagogisch medewerkster bij een kinderdagverblijf heeft een opleiding op MBO-3 niveau. Vaak heeft een gastouder de nodige praktijkervaring opgedaan met haar eigen kinderen, in tegenstelling tot veel pedagogisch medewerksters die nog niet in de levensfase zijn.
  De gastouder werkt vrijwel altijd alleen, en is daardoor een vast gezicht voor uw kind, wat het wegbrengmoment in de ochtend gemakkelijk zal maken. Ook kunt u hierdoor bij het ophalen van uw kind goed een samenvatting van het verloop van de dag voor uw kind krijgen.
  Bij een kinderdagverblijf kan het per dag(deel) verschillen welke pedagogisch medewerkster de zorg voor uw kind op zich neemt. Hierdoor kan uw kind ’s ochtends verrast worden waardoor het moeilijker wordt om uw kind achter te laten. Als dan ook nog in de loop van de dag de medewerkster op de groep wisselt, dan is het mogelijk dat u geen compleet beeld van de dag te horen krijgt bij het ophalen van uw kind.

  De kosten van de kinderopvang


  De kosten van kinderopvang zijn doorgaans gekoppeld aan de maximale vergoeding per uur vanuit de Kinderopvangtoeslag. Dit ligt bij een gastouder lager dan bij een kinderdagverblijf. Gemiddeld zal een gastouder een tarief hanteren dat ligt rond de € 5,75, bij een kinderdagverblijf zal dat liggen rond de € 7,50.
  Bij een gastouder betaalt u ook nog een vergoeding voor het gastouderbureau, voor de administratieve afhandelingen en controles die de kinderopvang mogelijk maken.
  Bij een gastouder betaalt u alleen voor de uren die u –vooraf afgesproken- afneemt. Bij een kinderdagverblijf betaalt u per volledig dag (soms per halve dag mogelijk), ongeacht het aantal uren dat u per dag daadwerkelijk gebruik maakt van de kinderopvang.

  Geen verschil


  Bij beide varianten van kinderopvang wordt jaarlijks een Risico Inventarisatie en Evaluatie gedaan, waarbij de locatie wordt getoetst op veiligheid en hygiëne. Indien nodig wordt er een Plan Van Aanpak opgesteld om bepaalde punten z.s.m. te verbeteren.
  Ook is de wettelijke eis voor beschikbare ruimte per kind gelijk. Zowel bij een gastouder als bij een kinderdagverblijf wordt gerekend met minimaal 3,5M² per (aanwezig) kind.

  Wat is voor ú voordeliger?


  Wat voor u voordeliger is, is van diverse factoren afhankelijk en niet in algemeenheid te stellen. Factoren die meespelen zijn o.a. het aantal dagen/uren kinderopvang per week, het aantal kinderen dat u in de kinderopvang heeft en uw (gezins)inkomen. Voor meer informatie en een rekenhulp, kunt u een proefberekening kinderopvangtoeslag maken.
  > Contact met Velizo