Gastouderopvang biedt veel voordelen ten opzichte van kinderopvang bij een kinderdagverblijf. Een gastouder is een flexibelere, persoonlijkere en meestal ook goedkopere vorm van kinderopvang.

  Gastouderzoeker

  Op zoek naar kinderopvang? Vul uw gegevens in en wij informeren u over de gastouders bij u in de buurt.

  Naam*

  Postcode*

  E-mail*
  We slaan uw gegevens op conform ons privacybeleid.

  Een gastouder houdt rekening met úw wensen


  Als u van kinderopvang bij een gastouder gebruik wilt maken, kunt u in een persoonlijk gesprek met de gastouder uw wensen aangeven. Waar u bij een kinderdagverblijf al snel vast zit aan algemeen geldende regels voor alle ouders en kinderen, is het bij een gastouder mogelijk om uw persoonlijke wensen te bespreken en ook –in overleg- vast te leggen in het contract.

  Uw gastouder: Snel een bekend gezicht voor uw kind


  Een gastouder werkt vaak alleen, en zal dus al snel een vertrouwd gezicht voor uw kind zijn. Bij een kinderdagverblijf kan het per dag verschillen welke medewerkster voor uw kind zorgt. Omdat de gastouder elke dag zelf de opvang doet, zal zij ook snel uw kind kennen en goed in kunnen spelen op de persoonlijkheid van uw kind.

  Voordelige kinderopvang


  Voor gastouderopvang betaalt u alleen voor de uren die u ook afneemt. Bij een kinderdagverblijf bent u meestal verplicht om voor een hele of halve dag te betalen, ongeacht de tijd dat uw kind daadwerkelijk bij de opvang aanwezig is. Bij een gastouder kunt u zelf aangeven welke uren u in het contract wilt opnemen. U betaalt vervolgens alleen de contractueel vastgelegde uren.

  Kinderopvangtoeslag bij gastouderopvang


  Net als bij een kinderdagverblijf heeft u bij gastouderopvang ook recht op Kinderopvangtoeslag. De Kinderopvangtoeslag wordt berekend over een maximaal uurtarief, wat voor 2017 is vastgesteld op € 5,75. Let op: dit is een andere maximaal uurtarief dan u bij opvang via een kinderdagverblijf krijgt.
  Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

  Flexibele kinderopvang


  Een gastouder kan flexibel omgaan met de opvangtijden. Als u bijvoorbeeld door onverwachte verkeersdrukte eens een keer te laat bent om uw kind op te halen, zult u geen enorme preek zoals bij een kinderdagverblijf dat u toch echt op tijd uw kind moet ophalen. Omdat de gastouder toch al thuis is, is het meestal geen probleem als uw kind nog iets langer moet blijven.

  Heeft u een beroep waardoor u niet altijd op dezelfde dagen werkt, dan is dat vaak goed bespreekbaar met een gastouder, zodat u zonder problemen maandelijks andere opvangdagen en/of –tijden kunt afnemen.

  Ook is het bij een gastouder vaak goed bespreekbaar als u incidenteel een opvangdag wilt wisselen, of eens een dag extra kinderopvang wilt afnemen.

  Kinderopvang in het weekend of ’s nachts


  Omdat een gastouder vanuit huis werkt, kan ze makkelijker ook buiten de reguliere werktijden kinderopvang aanbieden. Bij een kinderdagverblijf is meestal alleen opvang mogelijk op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 (of nog beperkter), maar bij veel gastouders is het bespreekbaar om de opvang ook buiten die tijden te doen. Dat kan een uurtje extra opvang aan het begin van de avond zijn, maar ook opvang voor ’s avonds of ’s nachts, of in het weekend. Vandaar dat er door ouders met een beroep met wisseldiensten (o.a. brandweer, zorg-sector, etc.) of met een beroep met werktijden buiten de reguliere kantoortijden (o.a. horeca, beveiliging) vaak gekozen wordt voor een gastouder.

  > Contact met Velizo