Je hoort er tegenwoordig steeds meer over. Kinderopvang door een gastouder, als alternatief voor een duur kinderdagverblijf. Maar wat is gastouderopvang nou eigenlijk?

  Gastouderzoeker

  Op zoek naar kinderopvang? Vul uw gegevens in en wij informeren u over de gastouders bij u in de buurt.

  Naam*

  Postcode*

  E-mail*
  We slaan uw gegevens op conform ons privacybeleid.

  Professionele kinderopvang in huiselijke omgeving


  Gastouderopvang betekent dat uw kind bij iemand thuis (de gastouder) wordt opgevangen. Het kan ook dat de gastouder in uw woning komt oppassen. Het is een flexibele en kleinschalige vorm van kinderopvang door een vaste gastouder. Uiteraard is de woning kindveilig gemaakt, en voldoet het aan de wettelijke eisen voor veiligheid, hygiëne en gezondheid. De meeste gastouders bieden dagopvang aan (voor kinderen 0-4 jr.), maar ook voorschoolse opvang en naschoolse opvang (BSO) is mogelijk bij een gastouder (dit kan per gastouder verschillen).

  Kleinschalige kinderopvang


  Gastouderopvang is kleinschalig opgezet: er mogen maximaal 6 kinderen (tot 12 jaar oud) tegelijk in de woning aanwezig zijn, inclusief eventuele eigen kinderen van de gastouder. Hierdoor is gastouderopvang een zeer goede vorm van kinderopvang als u wat meer persoonlijke aandacht voor uw kind wilt dan bij de vaak groots opgezette kinderdagverblijven.

  Uw professionele gastouder


  De gastouder heeft een relevante opleiding voor kinderopvang gehad op MBO-niveau (minimaal MBO II – Helpende Zorg & Welzijn), en het is dus niet zo dat iedereen zo maar even gastouder kan worden. Ook wordt uw gastouder gecontroleerd door het gastouderbureau en de plaatselijke GGD, waarbij o.a. gekeken wordt naar vakbekwaamheid van de gastouder, maar ook naar de veiligheid en hygiëne in de woning. Ook moet elke gastouder een geldig diploma EHBO voor Kinderen hebben, een Verklaring Omtrent Gedrag, en moet een gastouder geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang.

  Kindveilige omgeving


  De woning van de gastouder voldoet vanuit de regelgeving voor kinderopvang aan allerlei normen voor kindervriendelijkheid & -veiligheid. Denk hierbij bv. aan traphekjes, afgeschermde scherpe hoeken van de meubels, en is het altijd verboden om te roken in de ruimtes waar de kinderen opgevangen worden (ook als er geen kinderen aanwezig zijn). Ook zijn er gastouders die een aparte ruimte in de woning speciaal voor de kinderopvang hebben ingericht. Daarnaast is een gastouder verplicht om voldoende speelmateriaal aan te bieden, afgestemd op het aantal en de leeftijd van de kinderen.

  Velizo, ook úw gastouderbureau


  Elke gastouder dient gekoppeld te zijn aan een gastouderbureau. Het gastouderbureau verzorgt de controles bij de gastouder, regelt de maandelijkse facturatie en is vraagbaak (voor zowel ouders als gastouders) bij vragen of problemen m.b.t. de kinderopvang. Naast de kosten van de gastouder zult u maandelijks ook een vast bedrag betalen aan het gastouderbureau. N.B.: U kunt alleen kinderopvangtoeslag ontvangen als uw gastouder is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang, én is aangesloten bij een gastouderbureau.
  > Hoe werkt Velizo?

  Kortom: Een gastouder biedt een kleinschalige, informele maar professionele, flexibele en veilige vorm van kinderopvang, die in veel gevallen goedkoper is dan kinderopvang via een kinderdagverblijf. Wat is gastouderopvang toch vaak een passende oplossing!


  Vind uw gastouder